Wie is An-Sofie Van Parys?
Ik ben opgeleid als vroedvrouw, sociaal agoge en seksuologe. Na mijn studies heb ik enkele jaren gewerkt in de bijzondere jeugdzorg waar ik als thuisbegeleidster gezinnen begeleidde die moeilijkheden ondervonden op het vlak van opvoeding, tewerkstelling, financiën, huisvesting, partner- en familiale relaties, … Mensen kunnen soms door een samenloop van omstandigheden in moeilijkheden terechtkomen en deze kwetsbaarheid met zich meedragen. Maar ik heb ook gezien over hoeveel veerkracht heel wat jonge gezinnen beschikken en hoe ze - ondanks de vele uitdagingen - elke dag opnieuw proberen om er het beste ervan te maken. Ik heb enorm veel geleerd uit deze boeiende werkervaring en ik heb ondervonden hoe uitdagend het kan zijn om met jezelf als ‘werkinstrument’ aan de slag te gaan.

Op een dag kreeg ik de kans om als wetenschapper te werken aan de Universiteit van Gent onder de vleugels van professor Marleen Temmerman. Een plek waar ik tot op vandaag nog steeds deeltijds actief ben. De inzichten die ik verworven had tijdens mijn opleidingen in combinatie met de ervaringen die ik als thuisbegeleidster had opgedaan, hebben me ertoe aangezet om de impact van de psychosociale gezondheid tijdens de periode rond zwangerschap en bevalling verder te exploreren.

Heel wat mensen denken dat wetenschappers enkel met hun neus in de boeken zitten en ver van de dagelijkse realiteit af staan, maar dat is in mijn geval helemaal niet zo. Eén van de belangrijkste redenen waarom ik ondertussen al bijna 10 jaar op een gedreven manier aan wetenschap doe, is omdat het me de mogelijkheid biedt om een actieve bijdrage te leveren aan de verbetering van het welzijn en de gezondheid van jonge gezinnen. Noem me naïef, maar ik heb altijd een erg praktijkgerichte en toegepaste insteek gehad waardoor ik de hoop koester om voor een stukje de wereld te kunnen verbeteren.

Na de vele jaren als wetenschapper, had ik het gevoel klaar te zijn voor een nieuwe uitdaging. Door zelf zwanger te zijn en moeder te worden heb ik ondervonden dat de periode van zwangerschap en bevalling helemaal niet zo gemakkelijk is als ze vaak wordt voorgesteld. Het is een emotionele periode die zowel op een heel positieve maar tegelijk ook op een negatieve manier heel intens is. Ik ondervond in mijn eigen omgeving dat er nog heel wat andere jonge koppels worstelden met dezelfde moeilijkheden en kreeg het gevoel dat hier binnen onze huidige gezondheidszorg te weinig aandacht aan wordt besteed. Daarom besloot ik me verder te bekwamen in de psychologische begeleiding van vrouwen en koppels in de periode rond zwangerschap en bevalling.

An-Sofie Van Parys
Opleidingen
 • Vierjarige basisopleiding kortdurende oplossingsgerichte systeemtherapue (Korzybski Insituut)
  [erkende opleiding psychotherapie: 2015-2019]
 • Master familiale en seksuologische wetenschappen
  [KUL, 2003-2005]
 • Master sociale en culturele agogiek
  [VUB, 2000-2003]
 • Bachelor vroedkunde
  [Erasmushogeschool Brussel, 1997-2000]
Expertisedomeinen
 • trauma
 • seksuele problemen
 • relationele problemen
 • partnergeweld
 • depressie
 • angst
 • postpartumpsychose (nazorg)
 • zwangerschapsverlies/onderbreking
 • fertiliteit